maandag 7 januari 2013

JAN MULDER, EEN DUITSE AMBTENAAR EN SCHAATSEN

Jan Mulder, een Duitse ambtenaar en schaatsen.

In Jan's schitterende column in het Dagblad van het Noorden van het  afgelopen weekend zat een mooi voorbeeld van de eerste wet van Gossen.
Hermann Heinrich Gossen was een Duitse econoom en ambtenaar. In zijn boek  "Entwicklung der Gesetze des menschlichen Verkehrs : und der daraus fliessenden Regeln für menschliches Handeln." kwam hij tot de volgende wetmatigheid, die bekend staat onder de naam "1e wet van Gossen":

ER IS SPRAKE VAN AFNEMEND GRENSNUT BIJ EEN TOENEMENDE CONSUMPTIE VAN EEN GOED. (Economen verstaan hieronder ook diensten.)

Een eenvoudig voorbeeld ter illustratie: als je erge trek  hebt  dan smaakt het eerste broodje uitstekend, Ook het tweede broodje verhoogt het totale eetgenoegen, met het derde broodje neemt die verhoging al wat af en zo verder. Er  komt een moment dat je stopt met het tot je nemen van broodjes. Verzadiging is ingetreden.

Dat is wat Jan bedoelde, steeds meer schaatsproducten leiden ertoe dat het genoegen om er naar te kijken afneemt.
En owee als massaal de verzadiging intreedt. De kunst voor de Bobo's is de jonge generaties steeds weer enthousiast te maken. De ervaren kijker zal vaker een andere zender opzoeken. Bij het voetbal zie je ook al zoiets optreden. Een der Europacups lijdt onder tanende belangstelling. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten